fbpx

Nog 5 minuten en ik moet. Nog 4 minuten en ik moet. Nog 3 minuten en ik moet. Ik hoop dat deze presentator op tijd is want ik heb mijn tijd nodig. Oei mijn hart begint te bonzen in mijn keel. Mijn handen worden klam. Nog 2 minuten en ik moet. Wat zouden ze ervan vinden na mijn presentatie? Zou ik nog eens naar de toilet gaan. Nee nee, daar is geen tijd meer voor. Nog 1 minuut en ik moet. Ik hoop dat alles goed gaat met mijn slides. Ik hoop dat ik niet sukkel tijdens de overgang tussen deze presentator en mezelf. Oh de laatste slide ik zie het. Bijna aan mij ik had toch nog beter eens naar toilet geweest. Heb ik hier water? Niet teveel van drinken hé. Denk eraan tijdens je presentatie. Ok Ik mag…

Frommel frommel aan de kabeltjes. Ik heb beeld. Presenation mode aan alles gaat goed. Here goes nothing….

Goedemiddag iedereen, Vandaag ben ik hier …

Stijn aan het presenteren op een conferentie. 450 aanwezigen in de zaal.

Iedereen die al eens public speaking heeft gedaan kan zich hierin herkennen. Het is heel natuurlijk om heel zenuwachtig te zijn voor we moeten beginnen. Zelfs nog als we bezig zijn. Mogelijks raas je door je presentatie mogelijks kan je de kalmte vinden en kan je de presentatie neerzetten die je graag wil neerzetten. Er zijn een aantal trucjes die je door het uur van de waarheid kunnen halen. Dit is geen lijst met alle tips maar wel 5 die je meteen kan gebruiken.

Voorbereiding

De voorbereiding van een presentatie is de sleutel tot succes. Als je niet veel ervaring hebt met presenteren neem je tijd. Plan blokken in je agenda die je toestaan om de tijd te nemen om een verhaal te bouwen dat logisch is voor jou en waar je goed hebt over na kunnen denken.

Off the shelf presentaties

Ofwel ik download een corporate presentatie of krijg een presentatie van een collega en je gaat die presenteren. Beide kunnen de impact van een eigen verhaal is natuurlijk altijd groter.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Als je dan eenmaal een presentatie hebt waar je blij mee bent. Oefenen, oefenen, oefenen tot je er écht blij mee bent hoe je ze vertelt. Probeer zo goed mogelijk te verwoorden wat je wil vertellen in de oefenrondes. Gebruik de stukken die vlot gaan opnieuw. Maar de stukken die wat lastig zijn of niet goed over de tong rollen moet je misschien vermijden of anders formuleren. Sleutel nog wat aan je presentatie om het beter te maken. Oefen opnieuw en valideer of het écht beter is.

Voel de grond

Tijdens je presentatie neem je een comfortabele houding aan. Een houding waar je het gevoel hebt. Hier kan en mag iets gebeuren ik sta stevig op mijn voeten. Dat geeft een zeer goed beeld aan de mensen die de presentatie volgen.

Visuals

A picture says more than a thousand words is wat ze zeggen. Er zit enorm veel waarheid in deze zin. Gebruik ipv overvolle slides met veel woorden – foto’s die je verhaal ondersteunen. Gebruik geen low res foto’s maar goede kwaliteit foto’s.
Tip: unsplash.com heeft gratis kwaliteitsfoto’s die je mag/kan gebruiken voor deze presentaties.


0 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: